Roadtrip: Langs de Baskische kust

Met de auto lekker toeren langs de kust. Dat zijn voor mij toch de mooiste roadtrips die er zijn. Zo heb ik al eens heerlijk kunnen genieten van de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en van de Adriatische kust van Kroatië. Nu is daar dan ook de Baskische kust aan de Golf van Biskaje bijgekomen. Startpunt van de route is Bilbao en de finish in San Sebastian. Via de hoofdwegen is het slechts een kleine 120 kilometer tussen deze grootste Baskische steden. Maar langs de Golf is het iets langer, maar vooral veel mooier!

Op naar San Juan de Gaztelugatxe

Op naar wat? San Juan de enzoverder… Probeer dat maar eens uit te spreken. Wat een naam, wat een taal, maar ook wat een plek! Daarheen dus, maar eerst de stad uit. Via tolwegen lukt dat na een tijdje en tot aan Mungia kun je over autowegen rijden. Daarna zal je voornamelijk kronkelende bergwegen tegenkomen. Een mooie route door het groene Baskenland volgt en na drie kwartier moet je bij Gaztelugatxe uitkomen. Volgens de online vertalingen moet de naam iets als ‘moeilijk kasteel’ betekenen. Het heeft meer iets van een kerk, maar via een moeilijk begaanbaar wandelpaadje is het dan te bereiken. Omdat dat anderhalf uur lopen zou betekenen, nam ik genoegen met een prachtig uitzicht op het schiereilandje, waarop het kerkje staat met daarachter een azuurblauwe Golf van Biskaje. Ik kan je nu alvast vertellen dat dit op nummer 1 staat qua ‘must visits’, mocht je ooit ook deze regio aandoen. Wat een uitzicht!

Wat een plaatje: San Juan de Gaztelugatxe

Langs Baskische historie

De trots van de Basken: de eik in Gernika

Na het prachtige uitkijkpunt wordt de route richting Gernika gevolgd, wat een kleine drie kwartier in beslag neemt. Het gaat door een nog groener Baskenland en onder meer langs het Urdaibai-reservaat. Gernika, of Guernica, is een klein Baskisch stadje, maar heeft wel een grote betekenis voor de trotse Basken. Volgens het plaatselijke toerismebureau vergaderden hier van oudsher al de vertegenwoordigers van de dorpen en stadjes van de provincie Baskaia en tegenwoordig vinden belangrijke ceremoniële gebeurtenissen voor de hele regio plaats in het Batzarretxea. De eik die ernaast staat, symboliseert de Baskische vrijheid. Kunstliefhebbers kennen het stadje wellicht van de schilderij van Pablo Picasso, ook genaamd Guernica. Hier beeldde de Spaanse schilder het bombardement op Gernika af, dat plaatsvond in 1937. Verder staat er in het stadje een Nationaal Baskisch Museum en is het stadhuis de moeite waard om te zien. Kortom, wil je iets weten over Baskenland en haar geschiedenis, dan is dit the place to be.

Van vissersdorpjes naar Donostia

Het idyllisch vissersplaatsje Lekeitio

Gernika ligt wat verder van de kust af en omdat het prachtig weer was, moest natuurlijk het water opgezocht worden. In een half uurtje was ik aangekomen in Lekeitio, een mooi gelegen vissersplaatsje met stranden en een haventje. Inmiddels was de middag aangebroken, wat ervoor zorgde dat van Lekeitio de lunchstop werd gemaakt. Uiteraard was het hier vis wat op het menu stond. In een heerlijk zonnetje en met het uitzicht op de bootjes was het prima zitten. Helaas niet te lang, want het was nog even rijden naar San Sebastian. Via nog enkele andere vissersdorpjes of badplaatsen, zoals Mitriku en Zarautz, was de eindbestemming bereikt.

En San Sebastian, of Donostia in het Baskisch, is misschien wel een van de mooiste steden van heel Spanje. Prachtig gelegen in een soort U-vorm om een baai heen en tussen twee heuvels. En bijna over de hele lengte van die U-vorm ligt strand, namelijk het bekende Concha-strand. Daar ging ik echter niet heen, wel naar een van de twee heuvels, Monte Urgull. Naar de top van deze heuvel is het ongeveer een uurtje lopen, ondertussen genietend van een steeds hoger uitzicht op de baai en het omliggende San Sebastian. Op ongeveer 120 meter hoogte staat dan Castillo de la Mota, een fort dan vroeger dienst deed als verdedigingsfort. Dat is duidelijk te zien aan de muren en kanonnen die om het fort heen staan. En uiteraard is het uitzicht abnormaal schitterend. De Monte Urgull afdalen gaat een stuk sneller en eenmaal beneden ben je meteen in het hart van het oude stadscentrum. Ideaal om nog langs de imposante Basilica de Santa Maria de Coro, door la Calle Mayor en voorbij het mooie stadhuis te lopen, zodat je weer bij de baai uitkomt.

Zicht op San Sebastian bij beklimming van Monte Urgull

Ik sloot deze fantastische Baskische roadtrip af bij café Akerbeltz met een Baskisch biertje en een prima uitzicht over de baai en de heuvel. Dat de Basken zo trots zijn op hun ‘eigen Euskal Herria, snap ik nu maar al te goed. Met hun pintxos, txakoli, groene heuvels, lieflijke vissersdorpjes en bijzondere taal is Baskenland een prachtige bestemming voor een roadtrip of citytrip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s