Ecuador parte 2: Natura Pura

Het tweede gedeelte van het ‘Drieluik Ecuador’ staat in het teken van de natuur. In deel 1 kwam dat ook al genoeg ter sprake, maar in dit deel lees je hoe de diversiteit van het Zuid-Amerikaanse land nog nadrukkelijker aanwezig is. Vulkanen, watervallen en bijzondere dieren, het komt allemaal voorbij!

To the Jungle!

Een indianengezin aan de Napo

Vanuit Quito ging de weg via het kuuroord Papallacta richting de jungle. Onderweg, vlakbij het plaatsje Beaza, kwam ik nog iets interessants tegen. Namelijk de ‘Grupo Especial Movil Antinarcoticas’, kort gezegd de antidrugsbrigade. Die hebben bij Beaza een soort grenspost voor drugs opgezet. Hier gaat de weg namelijk naar ofwel het zuiden van Ecuador, of naar het noorden, richting Colombia. Colombia is het land waar de drugs geproduceerd worden, maar Ecuador is het doorvoerland voor de drugs richting de rest van Zuid-Amerika en dit is een van de routes. Via Beaza ging ik verder naar Tena. Dit stadje is de hoofdplaats van de provincie Napo en vanuit hier worden vele jungletochten georganiseerd, zowel voor een dag als meerdere dagen. Tena is vrij toeristisch, gelukkig verbleef ik daar ook niet.

Zonsondergang in de jungle

Mijn verblijf vormde een lodge wat verder de jungle in lag, vlakbij het indianendorpje Ahuano. Vanuit mijn kamer had ik een prachtig uitzicht op de Napo-rivier. En uiteraard was dat een unieke gelegenheid om meerdere wateractiviteiten te ondernemen, zoals zwemmen en tuben, en dieren te spotten, vooral vogels. De Napo-rivier is een van de langste rivieren in Ecuador en stroomt verder door Peru, om uiteindelijk in de Amazone-rivier uit te monden. Omdat je midden in de natuur zit, zijn goede doelen gericht op het welzijn van de flora en fauna nooit ver weg. En vlakbij Ahuano zit zo´n goed doel, AmaZOOnica. Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit geen dierenpark, maar een verzorgingsplaats voor de amazonedieren. Onder meer papegaaien, kaaimannen, tapirs, apen en veel vogels worden hier opgevangen. Erg bijzonder om te zien.

Actie in Baños

Hangend aan La Casa del Arbol

Vanuit de jungle ging ik weer terug de bewoonde wereld opzoeken en ook weer de hoogte in. Baños de Agua Santa, kortweg Baños, was de volgende bestemming en dat ligt weer hoog in het Andesgebergte. Tena is toeristisch, maar Baños is dat nog een keer zo erg. Op het moment dat ik er was, viel het gelukkig mee. Het is een vrij overzichtelijke stad omringd door bergen en ook hier kun je genoeg beleven. Baños staat wel bekend als de actiehoofdstad van Ecuador. Zo heb je vlakbij de stad de zogenoemde ‘La Casa del Arbol’, een aan een boom hangende schommel, waarin je boven een ravijn heen en weer kunt slingeren. Doordat je vrij hard geduwd wordt, levert het naast een spannende ervaring ook een schitterend uitzicht op de bergen op en op de vulkaan Tungurahua.

Het water stort zich in El Pailon del Diablo

Daarnaast is mountainbiken hier erg populair, wat vooral door toeristen gedaan wordt. Met name het stuk van ongeveer 20 kilometer tussen Baños en Rio Verde is erg mooi en goed te doen. Bovendien is dit onderdeel van ‘La Ruta de las Cascades’. Overal watervallen! In deze actieve omgeving zijn er ook veel plekken, waar je kunt bungyjumpen, raften en ziplinen. Dat laatste heb ik bij Canopi Agoyan gedaan. Daar hang je dan aan een kabel met onder je een diepe ravijn van enkele honderden meters. Maar ook een prachtig uitzicht op de Agoyan-waterval en de Pastaza-rivier. Een andere waterval die je moet zien is ‘El Pailon del Diablo’, ofwel de ketel van de duivel. Op deze plek vind je een soort watervalpark. Via wandelpaden en hangbruggen kun je naar beneden wandelen en heel dichtbij de waterval komen. Nat word je zeker, maar je kunt dan wel zien en horen hoe het water zich ongeveer 100 meter naar beneden stort in de ‘ketel’ van de Pastaza-rivier. Erg indrukwekkend!

Van El Pailon naar El Nariz del Diablo

Vanuit Baños ging ik verder zuidwaarts langs onder meer de hoogste vulkaan van Ecuador, de Chimborazo. Onderweg is de kans groot dat je vicuña’s tegen komt (zie foto boven dit artikel). Deze tot de kameelfamilie behorende dieren komen met name in Peru en Chili op grote hoogte voor, maar ook in het Chimborazo Nationale Park leeft er een populatie. Via onder meer de indianenstadjes Rio Bamba en Guamote is Alausí te bereiken. In dit stadje kun je een historische treinreis maken dwars door de Andes naar de Duivelsneus, in het Spaans ‘El Nariz del Diablo’. Historisch is het omdat dit traject onderdeel was van de verbinding Quito – Guayaquil, de twee grootste steden van het land. Op deze manier konden mensen, vee en goederen door de bergen gemakkelijker vervoerd worden. Het stukje tussen Alausí en Sibambe is dusdanig steil, waardoor de trein zigzaggend over het spoor moet. Onderweg kun je daardoor wel prachtige plaatjes schieten en bij Sibambe word je vermaakt door locals die een Ecuadoriaanse dans voor je uitvoeren en waar je met een lama op de foto kan. Erg toeristisch dus, maar toch zeer de moeite waard. Bij het stationnetje van Sibambe moet je dan een berg kunnen zien die op een neus lijkt, waar deze rit naar vernoemd is. Het duivelse aspect eraan heeft te maken met het feit dat vele arbeiders zijn omgekomen bij de bouw van het spoortraject. Helaas heb ik niet een Duivelsneus kunnen herkennen. Maar een goed verhaal is wel.

Op weg naar El Nariz del Diablo

Ongelooflijk veel mooie indrukken heb ik opgedaan tijdens de route vanaf Quito naar Alausí. Een uitgestrekte jungle, prachtige vulkanen, groene bergen, veel watervallen en pittoreske indianendorpjes zijn de revue gepasseerd. En hiermee blijkt weer hoe een klein land toch zó divers kan zijn. Na al dit natuurgeweld was het weer tijd om naar een stad te gaan, misschien wel de mooiste stad van Ecuador: Cuenca. Dit en nog veel meer moois lees je later in het derde deel van het ‘Drieluik Ecuador’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s