Citytip van 2019: Matera

Als je aan Italiaanse vakantiebestemmingen denkt, zullen steden als Rome, Venetië of Florence in je opkomen. En als het om regio’s gaat, zijn Toscane, het Lago Maggiore of de Italiaanse Bloemenrivièra erg populair. Aan steden en regio’s in het zuiden van Italië wordt toch een stuk minder gedacht, terwijl daar zoveel moois te ontdekken is.

Een van die steden diep in het zuiden van de laars is Matera. Het is niet zonder reden dat ik deze stad benoem als reistip. Matera mag zich namelijk in 2019 ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ noemen. Het moet deze eer wel delen met het Bulgaarse Plovdiv. Zoals je wellicht weet, had Leeuwarden vorig jaar deze titel, of je het er nou mee eens bent of niet. Het hele verschijnsel Culturele Hoofdstad is een initiatief van de Europe Commissie en heeft als doel om de verscheidenheid aan culturen in Europa te benadrukken. Matera is dus dit jaar aan de beurt om zich van haar beste culturele kant te laten zien. En in een stad met veel historie moet dat zeker gaan lukken.

Oude grotwoningen net buiten het centrum van Matera

Groot is Matera qua inwoners niet, ongeveer 60.000. Maar na de hoofdstad Potenza is Matera de grootste stad van de Zuid-Italiaanse regio Basilicata. Het is in ieder geval wel de bekendste stad van deze regio en een van de bekendsten in heel Zuid-Italië. De middeleeuwse aanblik van Matera speelt hierin de voornaamste rol. De stad bestaat namelijk voor een groot deel uit grotwoningen, die al naar het schijnt in de prehistorie zijn uitgehakt. Dit deel van de stad wordt ´Sassi´ genoemd en is werelderfgoed volgens UNESCO. Je waant je echt even terug in die oude tijd. Op een ansichtkaart dat ik daar kocht, staat bijvoorbeeld vermeld: ´La cittá scavata nella roccia’, ofwel de stad dat in de rotsen is gebouwd. En dat is duidelijk te zien. Mede door deze achtergrond is Matera populair voor de filmindustrie. Meerdere Italiaanse films zijn er opgenomen, maar ook Amerikaanse producties als ‘The Passion of the Christ’ en ‘Ben-Hur’.

De barokkerk ‘San Fransesco d’Assisi’ in Matera

Een deel van die echte grotten zijn trouwens nog goed te zien, maar nu zijn er tussen de rotsen ook modernere zaakjes neergezet, zoals souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Dat is natuurlijk vanwege het toegenomen toerisme, maar het blijft erg speciaal om door de straatjes, steegjes en over de trappen te lopen. Klein blijft het sowieso. Behalve dan de ‘Duomo di Matera’. Deze rooms-katholieke kathedraal uit de 13e eeuw torent fier boven alle rotsen en huizen van Matera uit. Op het plein voor de kathedraal kijk je mooi uit over Matera en zie je de glooiende heuvels van Basilicata. Een ander gebouw dat de moeite van het zien waard is, is de Eglise di San Fransesco d’Assisi. Ook al vanwege deze naam zou je hier even naar toe moeten. Deze katholieke kerk, ook uit de 13e eeuw, heeft een prachtig wit interieur en is vernoemd naar de heilige uit de bedevaartsoord Assisi.

Matera is dus echt een ontdekking in het zuiden van Italië. En als culturele hoofdstad zal er nu nog meer te beleven zijn dan ooit. Wil je eens iets anders dan de massaal bezochte steden, maar toch genieten van ‘La dolce vita’, dan is deze grottenstad zeker een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s