Ecuador parte 1: Quito y mas!

In het najaar van 2018 ben ik twee weken door Ecuador gereisd. Het werd mijn eerste ervaring met Zuid-Amerika en deze reis zorgde ervoor dat ik zeker nog meer van dit deel van de wereld wil ontdekken.

Mocht je ook voor het eerst naar Zuid-Amerika willen, dan raad ik Ecuador echt als eerst aan. Ook indien je een rondreis door dit werelddeel wilt maken, is Ecuador ideaal om te beginnen. Reizen door het land is vrij makkelijk, je kunt rustig wennen aan de hoogte, redelijk wat mensen spreken Engels en vanuit Ecuador kun je zo naar Colombia en Peru om verder te gaan reizen. Daarnaast voelde ik me heel veilig in Ecuador. Uiteraard moet je, zeker in de grotere steden, altijd voorzichtig zijn.

In dit eerste deel van het ‘Drieluik Ecuador’ lees je over mijn ervaringen in Quito en omgeving.

Quito – hoofdstad in de hoogte

Quito is de hoofdstad van de Republiek Ecuador en ligt ontzettend hoog, namelijk op zo’n 2800 meter, midden in het Andesgebergte. Dat is wel even wennen als je landt op Mariscal Sucre, het vliegveld van Quito. Rustig aan doen en water drinken is het devies. Quito is uiteraard groot, maar vooral heel lang gerekt. Verder wordt het omgeven door de Andes en zijn er vulkaantoppen te zien, zoals de Cotopaxi, waarover later meer. Bezienswaardig om in deze hoofdstad te zien is onder meer Plaza San Fransisco. Dit ligt middenin het historisch centrum en aan het plein ligt het prachtige en gelijknamige klooster. Vanaf dit plein heb je ook een mooi uitzicht op de heuvel Panecillo, waar een enorm standbeeld van de maagd staat. Vlakbij het plein vind je ook La Compañia de Jesús, een enorme katholieke kerk in barokke stijl.

Het Klooster van San Fransisco in historisch Quito

Verder aan te raden is het Plaza de la Independencia, een mooi plein met groene veldjes en omgeven door prachtige bouwwerken. Een daarvan is het Palacia de Carondelet, de zetel van de regering van ‘La República del Ecuador’. Slenter daarnaast door La Ronda, het uitgaansgebied van Quito, en bezoek de Basilicata del Voto, een rooms-katholieke basiliek met de hoogste kerktorens van Ecuador. Meer in het noorden van de stad, het moderne gedeelte, vind je nog Plaza Foch, een mooi plein met veel restaurantjes en barretjes, waar het leven zich vooral buiten afspeelt.

Op de GPS-evenaar bij Quito

En dan nog verder naar het noorden, net buiten de stad, heb je de grootste toeristische trekpleister van Ecuador: Mitad del Mundo. In dit centrum van de wereld sta je precies op de lijn die de wereld verdeeld in een noordelijk en zuidelijk halfrond (de evenaar, waar het land naar vernoemd is). Er zijn trouwens twee van deze plekken, namelijk de oude lijn, waar het bekende monument staat, en de nieuwe lijn, die met GPS is berekend. Deze lijn ligt 200 meter verder en is onderdeel van het Museo de Sitio Intiñan, een soort openluchtmuseum over de historie van Ecuador. Je kunt er daarom niet alleen veel ontdekken over de evenaarslijn, maar ook over de inheemse volken van Ecuador en hun taal en cultuur. Beide plaatsen zijn erg bijzonder, maar ook erg druk.

Ik had slechts een dag de tijd om Quito te ontdekken, de stad heeft derhalve veel meer te bieden dan dit. Maar de genoemde punten mag je ook zeker niet overslaan.

Mindo – van drukte naar natuur en rust

Het dorp Mindo, in het groene regenwoud van Noord-Ecuador

Op slechts twee uur rijden van Quito, door een prachtig landschap, kom je in een groene wereld. Ik verbleef een paar dagen in Mindo, het hart van de flora en fauna in het noorden van Ecuador. Wat een verschil met Quito! Mindo is klein, ligt iets lager dan Quito, en wordt omgeven door regenwoud. Vooral in de avond en nacht hoor je enkel de geluiden van natuur en dieren. Deet is trouwens wel aan te raden op deze plek, veel muggen! Veel actie in de natuur is in Mindo te vinden, zoals ziplining, mountainbike en paardrijden. Maar bijzonder om te bezoeken is Mariposario, een soort vlinderboerderij. Hier zie je niet alleen heel veel soorten vlinders, maar ook de verschillende stadia van het leven van een vlinder worden hier verduidelijkt. Verderop in een tuin zie je heel veel kolibries rond dwarrelen. Puur natuur dus! In en rond Mindo kun je trouwens honderden vogels zien. Birdwatching is erg populair. Daarnaast is Mindo ook dé plek waar cacao verbouwd wordt en derhalve chocolade gemaakt wordt. Een aantal chocoladefabriekjes vind je hier dan ook, waaronder El Quetzal. Het hele productieproces, van cacaoboon tot reep, wordt hier uitgelegd. Ook zijn er proeverijen en kun je er heerlijk eten (de empanadas zijn aan te raden). Als je in Nederland chocolade uit Ecuador tegenkomt, en dan gemaakt in Mindo, dan moet het wel heerlijk zijn. Kortom, Mindo is geweldig om in de natuur te zijn en te genieten van alles wat Ecuador zo bijzonder maakt.

Cotopaxi – van hoog naar nóg hoger

De besneeuwde top van de Cotopaxi

Quito ligt hoog, net als bijna heel Ecuador. Vanuit Quito kun je op heldere dagen meerdere, nog hogere vulkaantoppen zien. Één daarvan is de Cotopaxi, met de top op 5897 meter: daarmee de op één na hoogste berg van Ecuador. Het doel van de dag waarop ik naar de Cotopaxi ging, was om op ruim 4800 meter hoogte te komen. Vanuit Quito is het ongeveer twee uur zuidwaarts rijden om in het Cotopaxi Nationaal Park te komen. Onderweg ernaar toe kon ik de besneeuwde top al meerdere keren prachtig zien. Bij de ingang van het nationale park is er een informatiekantoor, winkeltjes, een restaurant en toiletten. Omdat de Cotopaxi nog actief is, zal je ook hier vernemen of je de vulkaan kunt gaan beklimmen of niet. Die dag kon het gelukkig.

Uitzicht vanaf de Cotopaxi

Na de ingang is het zeker nog een uur rijden over onverharde, met vulkanisch materiaal bestrooide paden om uiteindelijk bij de parkeerplaats te komen. Ik was toen op 4500 meter hoog. Dat wil zeggen dat er nog ruim 300 meter geklommen moest worden. Op 4867 meter ligt namelijk een berghut met een restaurantje. Echte avonturiers kunnen hier overnachten als ze helemaal naar de top willen klimmen. Dat ging ik niet doen, ik hield het bij slechts ongeveer 1,5 uur wandelen over de flanken van de vulkaan met prachtige vergezichten over het park. De wandeling was goed te doen, maar wel vrij pittig. Het weer zat erg mee en het was niet heel druk. Dat loopt wel lekker. Bij de berghut kun je rustig genieten van het uitzicht en een stempel voor je paspoort halen. Letterlijk een hoogtepuntje! Daarna was het weer dalen, dalen, dalen tot ik weer in het drukke Quito was. Op slechts 2800 meter hoog…

Quito – what else?

Ik was ongeveer 5 dagen in en rond Quito. Er is daarom véél meer te doen dan wat ik hierboven beschreven heb. Zo schijnt Otovalo erg interessant te zijn. Dit indianendorp ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Quito en staat bekend om de grote markt waar de inheemse bewoners hun zelfgemaakte spullen aanbieden. Nog iets verder naar het noorden kom je bij Cuicocha uit, een kratermeer-gebied in een prachtige groene omgeving, met zicht op onder meer de Cotocachi-vulkaan. Tot slot, ten westen van Quito, op de weg die naar de jungle leidt, ligt Papallacta. Een klein dorp dat bekend staat om haar spa’s en warmwaterbronnen in de buitenlucht. Zwemmend in het vulkanische water kun je onder meer de Antisana-vulkaan zien. Deze bezienswaardigheden moet ik maar bewaren voor een tweede keer Quito of Ecuador. De weg naar Papallacta en langs het Antisana Ecologische Park heb ik trouwens wel afgelegd. Niet voor de waterbronnen, maar voor de rest van mijn reis door dit prachtige land. Meer hierover in mijn tweede deel van het ‘Drieluik Ecuador’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s