Albanië en Tirana: 5 must-do’s

Vanuit Macedonië heb ik eerder twee keer een uitstapje gemaakt naar het buurland Albanië. Beide keren ben ik onder de indruk geraakt van deze Balkanparel aan de Adriatische kust. Vorig jaar is het er dan eindelijk van gekomen om er een paar dagen te verblijven. En het was wederom een indrukwekkende ervaring.

Hieronder vind je een top-5 van plaatsen en bezienswaardigheden die ik in Albanië heb bezocht.

1. Tirana: Skanderbegplein en de Blloku-wijk

100_1892
De Klokkentoren in Tirana

De hoofdstad van Albanië is niet heel groot. De belangrijkste bezienswaardigheden van Tirana zijn allemaal in een dag te zien. En dat zelfs te voet. Veel is te zien rondom het reusachtige Skanderbegplein, vernoemd naar de nationale held van Albanië. Uiteraard is daar een standbeeld van hem te vinden. Verder zijn de oude Et’hem Moskee, het Nationaal Historisch Museum en de Klokkentoren meer dan de moeite waard. Wat dat laatste betreft, beklim deze toren. Voor een paar euro heb je een prachtig 360-graden uitzicht over de stad en de omringende bergen.

Verder naar het zuiden van de stad, waar je de rivier Lanë oversteekt, vind je een bijzonder, maar foeilelijk ding, namelijk de Piramide van Tirana.

IMAG4163
De Vredesbel met daarachter de lelijke piramide in Tirana

Het heet zo vanwege de vorm, maar het diende ooit als Museum voor Enver Hoxha, de vroegere dictator van Albanië. Nu wordt het niet meer gebruikt, behalve als hangplek voor jongeren.

Vlakbij de piramide staat nog de Vredesbel, welke een herinnering is aan het onrustige verleden in de jaren 90.  Iedereen die Tirana bezoekt, zou de bel moeten laten luiden.

Dan nog ietsje zuidelijker ligt de wijk Blloku. Vooral ´s avonds is het leuk hier doorheen te slenteren, een terrasje te pakken en te eten. Vroeger was deze wijk de plek voor de mensen met geld, met name politici. Zo staat het huis van Enver Hoxha hier, dat eigenlijk de enige trekpleister van de wijk is. Dat het de plek voor de rijkere Albanezen was, zie je enigszins terug, de meeste restaurantjes en winkels zien er namelijk netjes en duur uit. Maar dat laatste valt allerminst mee. Een biertje voor anderhalve euro vind je hier met gemak en het eten is zeer betaalbaar. De sfeer is nu vooral trendy te noemen, met veel jongeren en toeristen, hoewel die laatste groep zeker niet massaal aanwezig is in de stad.

2. Van stad naar natuur: Dajti Mountain National Park

Een groot deel van Albanië is bergachtig en in Tirana is dat ook goed te zien. In 30 tot 45 minuten kun je vanuit de stad zelfs al in de bergen zijn. Oostelijk van Tirana ligt namelijk de Dajti Mountain National Park. Dit is een bosrijk park met pieken tot boven de 1500 meter. Het nationale park is vanuit Tirana te bereiken met de Dajti Express. Deze kabelbaan brengt je naar een behoorlijke hoogte in het park en tijdens dit ritje heb je een geweldig uitzicht over Tirana. Eenmaal aangekomen, kun je gaan wandelen in het park of zelfs gaan ponyrijden. Het is daar een beetje toeristisch aangekleed, maar absoluut de moeite waard.

3. Leer over Skanderbeg in Krüje

IMAG4258
Krüje met het Skenderbegmuseum

Een ander noemenswaardig uitstapje vanuit Tirana is naar het plaatsje Krüje. Dit is op een half uur rijden van de hoofdstad en ligt prachtig tegen te bergen aan. Nationale held Skanderbeg, die in Tirana al te zien, is hier nog meer te bewonderen. In het plaatsje is namelijk een heel museum aan deze man gewijd. Ook een standbeeld ontbreekt hier niet. Het is niet zo verwonderlijk dat deze held hier zo prominent aanwezig is. Skanderbeg beschermde Albanië namelijk vanuit het Kasteel van Krüje tegen de Ottomaanse Turken. Overblijfselen van het kasteel zijn nog te vinden en het museum zelf in tussen de resten gebouwd. In het museum kom je veel over deze man te weten, maar is er ook veel  te leren over de Albanese geschiedenis. Zeker doen!

IMAG4290
De Grote Moskee in het zonnige Dürres

4. Geniet van de zee in Dürres

Albanië ligt aan de Adriatische zee en Dürres is de grootste kustplaats van het land, op ongeveer een uur rijden van Tirana. Naast veel zon, zee en strand, vind je ook hier veel historie. De stad was namelijk een lange tijd onderdeel van het Romeinse Rijk. En het enorme Romeinse Amfitheater, die midden in de stad ligt, verraadt dit ook. De stad heeft verder een Ottomaanse heerschappij gekend, waar De Grote Moskee van Dürres een souvenir van is. Het is zeker niet de mooiste stad van Albanië, maar als je dan toch strand en cultuur wilt combineren, is dit een prima plek. Bovendien is het zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken, aangezien het de tweede stad van het land is.

IMAG3327_1
De imposante Orthodoxe Kathedraal in Korcë

5. Korcë en omgeving

Korcë is dan weer wat minder logisch om vanuit Tirana te bezoeken. Vanuit Macedonië is dat weer wel, wat ik gedaan heb toen ik in Ohrid zat. Niet alleen ligt de stad dichtbij Macedonië, maar nog dichter bij Griekenland. Het heeft zelfs in verschillende periodes onder Grieks bestuur gestaan. Midden in het centrum zie je dat terug, daar staat namelijk de Christelijk Orthodoxe Kathedraal van  Korcë. Een prachtig bouwwerk dat te danken is aan de Grieken. De omgeving van Korcë is trouwens ook geweldig, zeker als je richting Macedonië rijdt. Je komt dan dwars door het Galičica National Park. En als je via Pogradec gaat, rijd je langs de Macedonische kant van het schitterende Meer van Ohrid. Misschien wel de grootste trekpleister van de Balkan en dat is meer dan terecht.

Albanië heeft dus veel te bieden, veel meer dan bovenstaande vijf punten. De natuur is echt overweldigend, de cultuur heel bijzonder en het prijspeil zeer vriendelijk.  Ik hoop dan ook snel een paar punten aan dit lijstje te kunnen toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s