Fietsen en genieten in Lissabon

Fietsend langs de Taag met de 25 april-brug erover gespannen.
Fietsend langs de Taag met de 25 april-brug erover gespannen.

Een stedentripje, waarbij je niet al te veel hoeft te doen om de stad toch goed te leren kennen. Huur dan een fiets en ga ermee langs de rivier de Taag fietsen. En dat stroomt door de Portugese hoofdstad Lissabon. Nu is het zo, dat je tijdens het fietsen natuurlijk wel een beetje inspanning moet leveren. Maar zolang je langs de oever blijft, is dat allemaal goed te doen. Ga je meer noordwaarts de stad in dan wordt het klauteren geblazen. Lissabon is namelijk, zoals veel Europese steden, op heuvels gebouwd. Blijf dus lekker aan het water en pauzeer regelmatig. Je bent tenslotte op vakantie!

Wij huurden de fietsen bij een winkel vlakbij Praca Europa (een plein) en wilden tot aan de Torre de Belém (een toren) fietsen, dat is ongeveer 5 kilometer. Uiteraard moesten we de fietsen ook weer inleveren, wat betekent dat we ruim 10 kilometer op de fiets zouden afleggen. En met een temperatuur van tegen de 30 graden Celsius en een licht briesje was het heerlijk rondtrappen. Alhoewel het fietsen verder niet zwaar is, is het wel zaak op te letten. In principe zou er een fietspad moeten zijn die je naar Torre de Belém moet leiden, maar deze is niet altijd even duidelijk of goed zichtbaar. Soms is het zo, dat je zelf maar moet kijken hoe je verder gaat, want plots kun je ineens weer op een fietspad terecht komen. Zolang je de waterkant maar aanhoudt, moet het goed komen.

Al fietsend langs de Taag heb je een mooi uitzicht op de heuvels aan de andere kant van het water en op de boogbrug die de twee kanten van de Taag verbindt. Deze brug heet de 25 april-brug en doet een beetje denken aan de Golden Gatebrug van San Francisco (zie foto boven). Je kunt echter niet op deze brug fietsen, dus bespaar je de moeite om uit te zoeken hoe je dat kunt doen. Onder de brug doorfietsen kan wel, dat is ook de route, en daar vlakbij is een erg gezellig straatje met allerlei barretjes, restaurants en terrassen (veel cocktails). Alcântara heet dat gedeelte en biedt een mooie gelegenheid om een drankje te nuttigen met de Taag en de brug op de achtergrond of voorgrond, hoe je dan ook maar zit.

Het Padrão dos Descobrimentos: de Portugese ontdekkingsreizigers op een rij.

Verder westwaarts, richting de wijk Belém kom je twee mooie bezienswaardigheden van Lissabon tegen. Als eerste het Padrão dos Descobrimentos en even verderop de Torre de Belem, het eindpunt van de fietstocht. Het Padrão dos Descobrimentos, of het Monument der Ontdekkingen, is een bouwwerk dat ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers (waaronder Vasco da Gama), gemaakt is. Het monument is ruim 50 meter hoog en met een lift kun je ook op die hoogte komen (4 euro kost je dat wel). Op het dak heb je een mooi uitzocht op de Taag, de brug en de wijk zelf. Ook op het plein ervoor is het goed toeven, met muziek en tentjes waar je eten, drinken of gezonde frozen yoghurt (maar wel met veel chocola erop) kunt kopen.

Torre de Belém, eindpunt van de fietstocht
Torre de Belém, eindpunt van de fietstocht

Een tiental minuten verder ligt dan de Torre de Belém, een monument dat op de UNESCO-lijst staat. Nu is het een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad is, maar in het verleden zou het dienst hebben gedaan als een verdedigingstoren voor Lissabon. De toren is te bezoeken, maar hou rekening met een lange wachtrij. Wij kozen ervoor om van een lunch te genieten bij het ernaast gelegen Café do Forte. Een ander leuk verschijnsel wat je bij de toren vindt, is wine with a view. Het betreft een klein mobiel wijnbarretje, met dan wel weer een ruime keus uit internationale en Portugese wijnen. Ernaast zijn stoeltjes langs de oever van de Taag uitgezet, zodat je met een blik op het water, en uiteraard weer die brug, van een alcoholische versnapering kan genieten.

Mocht je jezelf nou willen trakteren op een typisch Portugese lekkernij dan ben je in Belém ook in de goede wijk. Hier komen namelijk de pasteis de Belém vandaan. Dat zijn roomachtige gebakjes verpakt in bladerdeeg en dient warm en met kaneel gegeten te worden. Het is ooit bedacht door de monniken van het Hiëronymietenklooster, dat in Belém staat. In de winkel vlakbij dit klooster worden deze lekkernijen nog steeds gemaakt en verkocht, waar het dan ook erg druk is. Je krijgt ze dan wel lekker warm mee. Door heel Lissabon vind je vele pasteiswinkeltjes, waar het minder druk en vermoedelijk ook minder duur is. Maar het verorberen van de pasteis de Belém in de wijk Belém heeft natuurlijk ook wel wat!

Uiteraard is er veel meer te beleven in Lissabon dan langs de Taag fietsen. Daarover in een volgend artikel meer!

Uitzicht op Belém met het klooster
Uitzicht op Belém met het klooster

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s